13. srpna 1888 – 14. června 1946
vynálezce televize
 
John Baird je skutečný otec televizního vysílání. Už na škole ho napadlo obraz rozložit na jednotlivé body, později pak svoje myšlenky dotáhl do konce – tedy spíš až k prvnímu televiznímu vysílání, přenosovému vozu a dokonce i barevnému vysílání. Bohužel jeho společnost převálcovala konkurence BBC a EMI.

John Logie Baird se narodil ve skotském Helensburghu. Jeho táta byl protestantský kazatel. John měl už od malička rád různé vynálezy, třeba ve dvanácti letech si postavil svůj vlastní telefon. Proto si pro další studium zvolil Královskou technickou kolej v Glasgowě. Poprvé se tu seznámil s principy, které pak vedly k sestrojení televize, např. kotoučem Paula Nipkowa. Myšlenka televizního vysílání Bairda učarovala.


John Logie Baird.
Zdroj: commons.wikimedia.org. Public domain.

Cesta k televizi

Po absolvování glasgowské univerzity nastoupil jako inženýr do elektrárny. Naivně si myslel, že bude mít vedle pracovních povinností i čas na svoje experimenty. Proto se brzy rozhodl, že se osamostatní. Začal podnikat, ale ne příliš seriozně – prodával nové čistidlo na boty nebo tepelné vložky do bot. Neuspěl.

Jeho další cesta vedla na Trinidad, kde si v černošské vesnici zřídil primitivní výrobnu zavařenin. Zase zkrachoval. Pak se vrátil do Londýna a pokoušel se o výrobu mýdla. Obchodoval s australským medem. Úspěch se zase nedostavil. Peněz měl stejně jako na začátku a jako bunus zdravotní problémy.

Na radu lékaře se usadil v anglickém Hastingsu, jeho rodina mu poskytla menší finanční podporu a konečně se začal věnovat televizi. V pronajaté podkrovní mansardě pracoval ve dne v noci. Teprve teď přišel úspěch. První zařízení stálo na mycím stolku, skládalo se z bedny od čaje, motoru, který poháněl Nipkowův kotouč a v prázdné plechovce od sušenek stála lampa. Další součástí první televize byly látací jehly, zmuchlaný a znovu pečlivě vyhlazený staniol a čočky.


John Logie Baird s jednou z prvních televizí z roku 1925.
Zdroj: commons.wikimedia.org. Public domain.

Nejprve zobrazil maltézský kříž a brzy pochopil, že je to málo. Z blízkého obchodu si půjčil břichomluveckou loutku, kterou pokřtil na Billa. V tu chvíli ho napadlo, že když zobrazí tvář loutky, může zobrazit i lidskou tvář. První tváří zobrazenou v televizi byl poslíček z kanceláře William Tayton. V lednu 1926 zažádal o licenci na pokusné vysílání. V srpnu povolení získal. 


Baird s loutkami, foto z roku 1926.
Zdroj: commons.wikimedia.org. Public domain.

První televizní vysílání

Založil akciovou společnost a přenášel obrazy po drátě telegrafního vedení. Zkonstruoval noctovizor, zařízení umožňující snímat obraz v tmavé místnosti s využitím infračerveného zařízení. Začal vysílat i bezdrátově. V únoru 1927 se mu podařilo vysílat přes oceán. V září 1929 získal povolení vysílat půl hodiny denně pětkrát týdně s výjimkou sobot a nedělí. Baird neúnavně vymýšlel nové a nové věci – ve svém studiu Long Acre připravil první hrané inscenace, zkonstruoval přenosový vůz, předvedl první průmyslově zkonstruovaný televizní přijímač a zvýšil řádkovou normu na 240.

Zároveň se objevila konkurence, především v americké společnosti EMI. 2. listopadu 1936 začala pravidelně vysílat BBC a vládní komise rozhodla, že systém vysílání se bude střídat mezi Bairdovým a EMI. 6. února 1937 byl Bairdův systém s konečnou platností zamítnutý.


John Logie Baird.
Zdroj: National Portrait Gallery, London. Autor. Walter Benington. Under Creative Commons.

Baird se ale nevzdal. Zahájil pokusy s barevným vysíláním, s elektronickým systémem televizního vysílání v kinech. 1. září 1939 se BBC na šest let odmlčela a Baird přešel k vojenským inženýrům a pomáhal s konstrukcí radaru. 7. června 1946 stejná hlasatelka jako před šesti lety oznámila zahájení vysílání BBC. O týden později Baird zemřel v Bexhill–on–sea.


Zdroj: www.nbtv.wyenet.co.uk. Public domain.

Použité zdroje

[1] ŠIMÁČKOVÁ, M. John Logie Baird. Přemožitelé času 10.

Autor textu

Autor textu: 
Mgr. Magda Králová

Související vědci

Související kapitoly v encyklopedii: 
Zadejte příjmení

Rezervace a nákup vstupenek

Recepce

Poradíme Vám s objednáním a nákupem vstupenek.