27. května 1897 až 18. září 1967
anglický fyzik
 
John Cockroft patřil mezi řadu vědců 20. století, kteří posunuli naše vědomosti o atomové energii o pěkný kousek dál, a tak není divu, že za své objevy a práci byl odměněn i Nobelovou cenou za fyziku.

John Douglas Cockroft se narodil anglickém Todmorden v rodině textilního průmyslníka. Studoval univerzitu v Manchesteru a Cambridgi a pracoval v Cavendishově laboratoři u Ernesta Rutherforda. Stal se ředitelem Britského ústavu pro výzkum jaderné energie v Harwellu, kde byl pod jeho vedením postavený první britský jaderný reaktor.


John Cockroft.
Zdroj: commons.wikimedia.org. Under Creative Commons.

V letech 1930 až 1932 zkonstruoval společně s Ernstem Waltonem kaskádový urychlovač, který urychloval elementární částice na energii 800 keV. Díky němu se jim podařilo vyvolat první jadernou reakci dosaženou uměle urychlenými částicemi. Během druhé světové války se podílel na konstrukci britské atomové bomby a po válce se podílel na výzkumu řízené termojaderné reakce. Společně s Ernestem Waltonem získal v roce 1951 Nobelovu cenu za práce v oblasti transmutace atomových jader uměle urychlenými nabitými částicemi. 


John Cocroft v rozhovoru s Nielsem Bohrem (vlevo) na konferenci Atoms for Peace.
Zdroj: LIFE photo archive hosted by Google [images.google.com/hosted/life]. Autor: Thomas D. Mcavoy. Public domain.

Použité zdroje

[1] WEINLICH, R. Laureáti Nobelovy ceny za fyziku. 1. vydání. Olomouc: ALDA, 1998. ISBN 80–85600–47–1.

Autor textu

Autor textu: 
Mgr. Magda Králová

Související vědci

Zadejte příjmení

Rezervace a nákup vstupenek

Recepce

Poradíme Vám s objednáním a nákupem vstupenek.