Autor textu
Autor textu: 
Chuť je smysl, který dovoluje vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě. U člověka existují chuťové receptory vnímající hořké, sladké, slané, kyselé, speciální chuť umami, a podle nových výzkumů i „vápníkové“ a tučné. I zvířata mají různé chuťové receptory. 

Teorie

Lidské chuťové receptory jsou nerovnoměrně rozmístěny v chuťových pohárcích, které se nacházejí především na jazyku, ale také na patře a v krku. Chuťových pohárků má člověk 500 – 10 000. Důsledkem tohoto poměrně velkého rozptylu je, že citlivost chuti u jednotlivých lidí může být značně rozdílná. Děti mají chuťových pohárků průměrně více než dospělí. Naopak velmi málo chuťových buněk má kolibřík (jen 40 až 60), papoušek (jen 400) a kočka (jen asi 470), která ze základních chutí nedokáže rozeznat tu sladkou. Rekordmanem je kupodivu domácí skot, který má až 25 000 chuťových buněk, a prase domácí s 30 000 chuťovými buňkami. Chuť je u člověka nejméně vyvinutým smyslem, a proto je podpořena a velmi úzce spjata s čichem. 


Prase divoké.
Zdroj: commons.wikimedia.org. Autor: Dick Culbert. Under Creative Commons.
Zajímavost z biologie:
Velmi dobrý čich mají žraloci. Jeden z nejdůležitějších žraločích smyslů sídlí v nosních dírkách na rypci. Několik kapek krve cítí až na vzdálenost půl kilometru. Jednu částici krve umějí rozpoznat až v půlmiliardě částic vody. Čím hladovější jsou, tím intenzivněji pachy vnímají.
Výborně rozeznávají pachy i motýli. Motýlí sameček má v tykadlech až 40 000 nervových buněk. Tykadla baboček jsou pokryta více než 1600 čichovými senzory, které jim slouží ke slídění po samičích feromonech a hledání potravy.
Čich u savců se dá porovnávat podle různých hledisek – např. podle genové výbavy, podle počtu pachových receptorů, podle schopností apod. Podle posledních výzkumů genů zodpovědných za čich, má ze všech 13 zkoumaných savců nejlepší čich slon. Má celkem 1948 genů zodpovědných za čich. Sloni dokonce čichem dokáží rozeznat příslušníky afrických kmenů Masajů (slony lovili) a Kambů (zemědělci, kteří nechávali slony na pokoji), členy rodiny, vyhledávat podzemní vody apod. Na druhém místě se umístila krysa s 1207 geny a těsně za ní kráva s 1186 geny. Psi jsou s 811 geny v polovině žebříčku a člověk s 396 geny devátý. Vynikající psí čich je způsoben jejich pachovou pamětí. Psi tak vnímají pach až stotisíckrát intenzivněji než lidé. Pomáhají jim v tom vodnaté výměšky nosní žlázy, které udržují psí čenich stále vlhký. Pes díky tomu zachytí i nejmenší poryv proudícího vzduchu a rozezná i ty nejjemnější pachové stopy.
Slon africký.
Zdroj: Techmania Science Center. Autor: Magda Králová. Under Creative Commons.
Podle počtu pachových receptorů mají nejlepší čich ze suchozemských savců medvědi. Například medvěd grizzly má sedmkrát silnější čich než policejní pes. Dokáže vycítit zdechlinu na vzdálenost až 29 km. Medvěd lední ucítí kořist až pod metrovou vrstvou ledu.
Autor textu
Autor textu: 

Rezervace a nákup vstupenek

Recepce

Poradíme Vám s objednáním a nákupem vstupenek.