15. ledna 1908 – 9. září 2003
americký fyzik

Edward Teller se narodil v Budapešti v židovské rodině. Jeho otec byl advokát, matka klavíristka. Již od mládí se u něj projevovalo matematické nadání, a proto není divu, že se chtěl stát matematikem, ale otec považoval takovou kariéru za nejistou pro zajištění slušné obživy. V roce 1926 odjel do Karlsruhe studovat chemické inženýrství. Zde se zajímal i o fyziku, především o nově vznikající kvantovou mechaniku. V roce 1928 odešel studovat do Mnichova, kde při dopravní nehodě přišel o pravou nohu. Další univerzitou, kde studoval tentokrát fyziku pod vedením Wernera Heisenberga, byla univerzita v Lipsku. Studia ukončil v roce 1930 doktorátem z fyziky. První zaměstnání získal na univerzitě v Göttingen, bohužel však zasáhla nepříznivá politická situace a mladý Teller musel z Německa odejít. Nejprve působil v Dánsku, v Kodani v Ústavu teoretické fyziky u Nielse Bohra, kde se seznámil s Georgem Gamowem.


Edward Teller.
Zdroj: commons.wikimedia.org. Public domain.

V roce 1940 přišel s novou myšlenkou – fúze atomových jader. V roce 1941 odešel do USA, kde získal státní občanství. Ještě tentýž rok se připojil k tajnému projektu Manhattan, který měl za úkol sestrojil atomovou bombu dřív, než ji zkonstruují Němci. Tajné laboratoře pod vedením Roberta Oppenheimera vznikly na odlehlém místě v Los Alamos v Novém Mexiku.

Po válce pracoval u Enrica Fermiho na univerzitě v Chicagu. Rusové však dohnali USA ve vývoji jaderných zbraní, a proto se Teller vrátil do laboratoří v Los Alamos a nahradil v jejich čele Roberta Oppenheimra. Poslední část své kariéry strávil na Stanfordské univerzitě v Kalifornii.


Zdroj: commons.wikimedia.org. Public domain.

Použité zdroje

[1] MALÁT, J. Edward Teller (15. 1. 1908 – 9. 9. 2003). [online]. [cit. 2013–03–12]. URL: <www.akademon.cz>.

Autor textu

Autor textu: 
Mgr. Magda Králová
Související kapitoly v encyklopedii: 
Zadejte příjmení

Rezervace a nákup vstupenek

Recepce

Poradíme Vám s objednáním a nákupem vstupenek.