Jak exponát vypadá
Jak exponát vypadá: 
Autor textu
Autor textu: 
Exponát má na starosti
Exponát má na starosti: 
O čem je tento exponát
O čem je tento exponát: 
Jaké prvky se nacházejí v potravinách a které jsou pro lidské tělo důležité? Otočením páky zjistíte, jaké prvky se nacházejí ve sklenici mléka, sýru a chlebu.
Součástí zdravé stravy je také dostatečný příjem minerálů – prvků, základních stavebních součástek hmoty. Ty se v těle starají o nejdůležitější pochody, ovlivňují látkovou výměnu a podílejí se na nejrůznějších biochemických reakcích.

Teorie

Minerální látky jsou důležitou složkou lidské výživy, i když nemají žádnou energetickou hodnotu. Mají význam pro růst a tvorbu tkání, aktivují, regulují a kontrolují látkovou výměnu v těle a také se spoluúčastní na vedení nervových vzruchů. Minerální látky se rozdělují podle množství potřebného pro člověka: makroelementy (vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, chlor, síra), mikroelementy (železo, jód, zinek, měď, mangan, chróm, selen) a stopové prvky (křemík, vanad, nikl, bor). Denní potřeba minerálních látek je 100 mg a více, u stopových prvků je denní potřeba nižší než 100 mg.

Člověk je nejčastěji zasažen nedostatkem vápníku, železa, zinku, jódu, selenu a chromu. Obecně lze říci, že pokud se budeme držet zásad pestré stravy a budeme konzumovat např. libové maso, celozrnné výrobky, ovoce, zeleninu, oříšky, mléčné produkty, tak nám nedostatek minerálních látek nehrozí. A proto není nutná konzumace doplňků stravy. V tabulce jsou uvedeny nejdůležitější z minerálů.

Minerál

Zdroj

Funkce

Nedostatek

Nadbytek

draslík

banány, sušené meruňky, brambory, luštěniny

udržuje správný tlak a kyselost tekutin v tkáních

svalová slabost a zácpa

srdeční arytmie

fluor

pitná voda, mořské ryby, čaj, cereálie

stavební kámen kostí a zubů

zvýšená kazivost zubů

ukládá se v kloubech a šlachách a omezuje pohyblivost

fosfor

obilné klíčky, tmavý chléb, mléčné výrobky, med a maso

reguluje vstřebávání vápníku, zajišťuje pravidelný tep

slabost a nervové poruchy

 

hořčík

ryby, fazole, hrozinky a minerální vody

látková výměna bílkovin a tuků

únava, křeče, arytmie, deprese

nevolnost, zvracení, ospalost

jod

mořské ryby

funkce štítné žlázy

zvětšení štítné žlázy, ospalost, tloustnutí

hubnutí, únava, neklid, poruchy činnosti srdce

mangan

ovesné vločky, kakao, čaj, ořechy a listová zelenina

struktura kostí, tvorba hemoglobinu

kožní a trávící problémy

 

měď

játra, brambory, vejce, čaj a čokoláda

tvorba krve, vlasů, pigmentu a řpi imunitních reakcích

chudokrevnost, poruchy imunity a růstu vlasů a nehtů

cirhóza jater, poškození ledvin

vápník

mléko, sýry, vejce

stavba kostí, svalů, regulace srdečního tepu a srážení krve

řídnutí kostí a zubů

tvorba ledvinových a žlučových kamenů

železo

luštěniny, pivovarské kvasnice, mořské řasy, pšeničné otruby, játra a hovězí maso

součást krevního barviva, podílí se na přenosu kyslíku

chudokrevnost, zvýšená únava, snížená funkce imunitního systému, poruchy soustředění

krvavé průjmy, zvracení

Autor textu
Autor textu: 
Tento text se týká exponátu
Tento text se týká exponátu: 
Odborným garantem této expozice je
Odborným garantem této expozice je: 

Rezervace a nákup vstupenek

Recepce

Poradíme Vám s objednáním a nákupem vstupenek.