2. ledna 1862 – 15. listopadu 1919
ruský elektrotechnik

 

Jméno konstruktéra Michaila Doliwo-Dobrowolski asi neznáte, a přitom sestrojil asynchronní motor s kotvou nakrátko, který se používá dodnes. Je to jeden z nejlevnějších a nejjednodušších motorů na výrobu s velmi dobrou účinností.

Michail Ossipowitsch Doliwo–Dobrowolski se narodil v Petrohradě a již od mládí měl problémy se svými politickými názory. V devatenácti letech proto odešel do Německa, kde v letech 1881 až 1887 studoval na vysoké škole v Darmstadtu elektrotechniku. Po absolvování vysoké školy získal vedoucí místo u Německé Edisonovy společnosti (později AEG). Věnoval se výzkumu vícefázových systémů a jimi vyvolanými točivými poli. Na základě předchozích objevů Galiea Ferrarise a Nikoly Tesly sestrojil v roce 1899 asynchronní motor s kotvou nakrátko, který si nechal patentovat. Dodnes je to jednoduchý, výrobně nejlacinější motor s největší účinností.


Michail Doliwo-Dobrowolski.
Zdroj: commons.wikimedia.org. Public domain.

Spolu s Oskarem von Millerem vybudoval v roce 1891 první dálkovou trasu k přenosu elektrické energie třífázovým střídavým proudem na vzdálenost 178 km z Lauffen am Neckar do Frankfurtu.

Použité zdroje

[1] Michail Ossipowitsch Doliwo–Dobrowolski. Konstrukční elektronika A RADIO, 4/2002.

Autor textu

Autor textu: 
Mgr. Magda Králová

Související vědci

Související exponáty Techmanie

Zadejte příjmení

Rezervace a nákup vstupenek

Recepce

Poradíme Vám s objednáním a nákupem vstupenek.