18. listopadu 1787 – 10. července 1851
francouzský vynálezce

 

Udělat dneska fotku je jednoduché. Vezmete mobil nebo foťák – cvak – a je hotovo. Na počítku 19. století jste museli strávit několik hodin u papíru a malovat. Až jednoho dne si Louis Daguerre potřeboval usnadnit při kreslení práci. Jeho daguerrotypie, nebo-li předchůdkyně fotografie brzy dobila svět.

Louis Jacques Mandé Daguerre se narodil ve francouzském Cormeilles-en-Parisis. Jeho rodina byla chudá, jeho táta pracoval jako  soudní sluha. Louis později pracoval jako pomocník malíře divadelních dekorací, pak jako asistent malíře panoramatických obrazů. V roce 1810 navrhl a provedl výpravu hrůzostrašné hry Upír a od té doby se o Daguerra divadelní ředitelé prali.


Louis Daguerre.
Zdroj: commons.wikimedia.org. Public domain.

První kroky k velkému vynálezu

Ve třiceti letech si Louis Daguerre otevřel na náměsí Château d´Eau svůj podnik. Návštěvník si sedl, sluha zhasl svíčky a ukázal se pohled na různé kouty Evropy. Daguerre své diváky nadchl. Jeho dioráma využívalo průsvitného plátna, pomalovaného z obou stran a podle potřeby osvětleného zepředu nebo zezadu, aby navodil žádanou atmosféru.

Časem ho ale malování obrovských plachet zmáhalo, a tak si práci usnadnil pomocí kamery obscury – obrázek promítl na plátno a pak obkreslil. To už byl jen malý krůček k objevu fotografie. Celé týdny a roky opakoval pokusy, takže se není čemu divit, že nakonec zkrachoval.

Zrození daguerrotypie

V roce 1825 získal Daguerre kontakt na penzionovaného důstojníka Nicéphora Niepce, který objevil heliogravuru, nebo-li světlorytinu. Čtyři roky trvalo, než se oba domluvili na spolupráci. Pak sepsali společnou smlouvu a předali si výsledky svých prací. Jejich spolupráce netrvala dlouho.

Niepce v roce 1833 zemřel. Daguerre v pokusech ale nepřestal. Náhoda tomu prý v roce 1835 chtěla, že se mu podařily první snímky. Málo osvícené nepovedené desky odložil do skříně s tím, že je za pár dní omyje a nachystá na další expozici. Když je ale po pár dnech vytáhl na sluneční světlo, zjistil, že obrázky jsou přirozené, ostré a na světle neměnné. Daguerre pátral po látce ve skříni, která to způsobila – byla to rtuť. Daguerre svůj vynález dále zdokonaloval – dokázal expozici zkráti z hodin na minuty, jako ustalovač použil v roce 1837 obyčejnou kuchyňskou sůl.


Boulevard du Temple vytvořený Daguerrem v roce 1838.
Zdroj: commons.wikimedia.org. Public domain.

Kdo koupí patent?

Teď nezbývalo nic jiného než vynález zpeněžit. Ale nebyl o něj zájem. Dagguerovou poslední nadějí byla Academie des Sciences. Ta ustavila komisi složenou z Francoise Araga, Jeana Biota a Alexandera Humboldta. Vynález prouzkoumali a ve zprávě ze dne 7. ledna 1839 doložili, že Daguerrův objev je nový a originální. Francouzská vláda se nabídla a objev odkoupila.

Každá částka byla vzhledem k tušené důležitosti objevu malá, proto Daguerre i syn Niecéphora Niepce dostali doživotní rentu. Daguerre byl navíc jmenován rytířem Čestné legie. Dne 19. srpna 1839 byl na slavnostním zasedání Academie des Sciences zveřejněn podrobný popis vynálezu s prohlášením, že tím je vynález daguerrotypie věnován celému světu.

Louis Daguerre zemřel na infarkt v Bry-sur-Marne nedaleko Paříže,kde je teky pohřbený. 


Zdroj: commons.wikimedia.org. Public domain.

Použité zdroje

[1] BERNARD, V. Louis Daguerre. Přemožitelé času 6.

Autor textu

Autor textu: 
Mgr. Magda Králová

Související vědci

Související exponáty Techmanie

Související kapitoly v encyklopedii: 
Zadejte příjmení

Rezervace a nákup vstupenek

Recepce

Poradíme Vám s objednáním a nákupem vstupenek.