7. května 1713 – 17. května 1765
francouzský matematik a astronom

 

Každá troška se počítá – přesně tak by mohl znít název článku, který by popisoval úspěch Alexise Clairauta při výpočtu data návratu Halleyovy komety v 18. století.

Alexis Claude Clairaut se narodil v Paříži. Už jako malý kluk projevoval matematické nadání. Základy matematiky získal od svého táty, takže v deseti letech studoval matematickou analýzu, ve třinácti publikoval a v osmnácti vydal první matematickou knihu.


Alexis Clairaut.
Zdroj: commons.wikimedia.org. Public domain.

V roce 1736 se podílel na Maupertuisově výpravě do Laponska, která zde měřila délku stupně poledníku. Výprava ho inspirovala v roce 1743 k napsání knihy Théorie de la figure de la Terre, kde rozebral vliv gravitace a odstředivé síly na rotující těleso a jeho elipsoidický tvar.

V roce 1758 se měla vrátit Halleyova kometa, jak podle Newtonovy gravitační teorie vypočítal její objevitel Halley. Rok ale uplynul a kometa nikde. Tehdy Clairaut a Jérôme Lalande započítali přitažlivé působení Jupiteru a Saturnu a odvodili, že tentokrát bude kometa vyjímečně zpožděna o 518 dní. Kometa jim dala za pravdu. Prošla přísluním 13. března 1759. Clairaut roku 1752 získal cenu za řešení pohybu Měsíce. Teorii pohybu Měsíce již vypracoval Leonhard Euler. Ale protože nebyl moc dobrý počtář, dosáhl Clairaut větší přesnosti.

Použité zdroje

[1] Dějiny matematiky a fyziky v obrazech, sedmý soubor. Redigoval Jaroslav Folta. 1. vydání. Praha: Jednota československých matematiků a fyziků, 1989. ISBN 80–7015–012–2.

Autor textu

Autor textu: 
Mgr. Magda Králová

Související vědci

Související exponáty Techmanie

Související kapitoly v encyklopedii: 
Zadejte příjmení

Rezervace a nákup vstupenek

Recepce

Poradíme Vám s objednáním a nákupem vstupenek.