Věda a technika v pozadí
Kolik ... sníš za sekundu?
Teorie
V roce 2013 došlo ve spotřebě obilovin a pekárenských výrobků k podstatným změnám v porovnání s předcházejícím rokem. Spotřeba pšeničné mouky na osobu klesla o 1,9 kg (- 2,0 %), což se projevilo ve snížení spotřeby chleba o 2,0 kg (- 4,7 %) a pšeničného pečiva o 5,7 kg (-10,1 %). Naproti tomu se zvýšila spotřeba žitné mouky o 0,7 kg (+ 8,4 %) a rýže o 0,2 kg (+ 4,1 %). Spotřeba trvanlivého pečiva stoupla o 1,1 kg (+ 12,6 %) a spotřeba těstovin se zvýšila o 0,5 kg (+ 6,5 %).
Spotřeba masa celkem v hodnotě na kosti klesla o 2,6 kg (- 3,4 %). Snížila se spotřeba masa v celém sortimentu, z toho spotřeba vepřového klesla o 1,0 kg (-2,3 %), hovězího o 0,6 kg (-7,3 %) a drůbežího o 0,9 kg (-3,5 %). Ve spotřebě ryb byl zaznamenán pokles o 0,4 kg (- 7,5 %).
Zvýšila se spotřeba konzumního mléka o 3,3 kg (+ 5,6 %), zatímco spotřeba sýrů byla nižší o 0,7 kg (- 5,2 %).
Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého stoupla o 2,2 kg (+ 2,9 %) vlivem vyšší spotřeby ovoce mírného pásma (o 2,2 kg, + 5,1 %). Zvýšila se spotřeba jablek, švestek, meruněk a jahod. Spotřeba jižního ovoce se proti roku 2012 nezměnila. Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé se zvýšila o 5,1 kg (+ 6,5 %) především vlivem vyšší spotřeby rajčat, cibule, mrkve, melounů a ostatní zeleniny. Spotřeba brambor byla nižší o 0,6 kg (- 0,9 %).
Spotřeba tuků a olejů celkem vzrostla o 0,2 kg (+ 0,8 %). Zvýšila se spotřeba rostlinných tuků vč. olejů o 0,5 kg (+ 3,0 %). Spotřeba másla byla nižší o 0,1 kg (-1,9 %), spotřeba vepřového sádla vč. slaniny klesla o 0,2 kg (- 4,3 %).
Spotřeba cukru klesla o 1,1 kg (- 3,3 %).
Ve spotřebě alkoholických nápojů celkem v hodnotě čistého lihu došlo k poklesu o 0,1 litru (- 1,5 %).
Snížila se i spotřeba cigaret, a to o 43 kusů (- 2,2 %).